I fredags sände SVT det sista avsnittet av Den njutbara trädgården. Jag såg det först ikväll eftersom vi var mitt uppe i påskfirande för några dagar sedan.
I sista avsnittet får man lära sig hur man konserverar frukt och grönsaker, men det är inte bara inläggningarna i programmet som är smakliga - ALLT är njutbart med den här serien!
Vi har lite svårt att odla grönsaker i stor skala under sommaren, eftersom ingen kan se efter dem de perioder som vi är borta, men det hindrar oss inte från att försöka i liten skala. Min svärmor gav mig tipset för några år sedan att fröså plocksallad i lite större utomhuskrukor redan tidigt på våren för att få skörd redan till midsommar, vilket vi bevisligen också fick. Dessutom trivdes salladen lite ovan jord förskonad från ovälkomna sniglar. Nu har jag underbara svärföräldrar med en riktigt njutbar trädgård full av ätbara grönsaker att njuta av när vi besöker dem på sommaren. Omtänksamma som de är förser de oss också med ett eget litet salladsland ute i stugan så att vi dagligen kan plocka in färsk sallad och välsmakande örter.
Jag känner mig sugen på att läsa Alys Fowlers bok Slow gardening: lustfyllda projekt för den medvetna odlaren, eftersom boken verkar innehålla många tips även för den som inte tänker odla grönsaker. Likaså skulle jag vilja få tag i ett exemplar av The Edible Garden - How to Have Your Garden and Eat It. Undrar om den finns utgiven på svenska...
2 kommentarer:
Hej!
Jag älskar också den Njutbara trädgården och blev glad över att läsa att Alys gett ut böcker. Dem ska jag försöka få tag i, även om jag blev förvånad över att hon inte förstod att rötan hon fick på tomaterna beror på potatisen hon planterat överallt i sin trädgård.
Hej Marie!
Jag planterade krusbär och amerikanska blåbär igår. Ser fram emot att skörda!
Kram
Skicka en kommentar